Všeobecná fakultní nemocnice
Obezita.cz
Domů » Jak hubnout » STRAVA » Netradiční příprava luštěnin

Netradiční příprava luštěnin

Spotřeba luštěnin je v ČR nízká. Důvodem je, že tyto nutričně hodnotné potraviny u nás lidem nechutnají. Ve státech na jih od nás a zejména v Asii je spotřeba násobně vyšší. Způsoby přípravy jsou také mnohem pestřejší. Inspirujme se, ale hledejme také nové formy úpravy této potraviny, které jsou blízké našim chuťovým preferencím.

Netradiční příprava luštěninV roce 2014 se spotřeba luštěnin v ČR dostala na své historické maximum 2,7 kg na obyvatele. Dlouhodobě se držela kolem 2 kilogramů na hlavu, konkrétně například v roce 2011 to bylo 2,3 kg. Pro zajímavost, v tomto roce se na 1 obyvatele spotřebovalo stejné množství zrnkové pražené kávy! V zemích jižní Evropy je spotřeba mnohem vyšší, a to 6–8 kg a v Asii a v Africe se dokonce spotřeba luštěnin pohybuje až v řádu desítek kilogramů. V průzkumech se opakovaně ukazuje, že hlavní příčinou nízké spotřeby luštěnin je prostě fakt, že nám nechutnají. Přitom se jedná o potraviny velmi hodnotné a vhodné i do redukčního jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index, obsahují řadu minerálních látek a vitaminů a např. ve srovnání s obilovinami mají až dvojnásobný obsah bílkovin. Vzhledem k výše uvedenému není divu, že pokud hledáme tipy na netradiční úpravu luštěnin nebo chceme do jídelníčku zařadit nové druhy luštěnin, inspirace přichází zejména ze středomoří, nebo z Asie. Dobrým příkladem je cizrnová pomazánka hummus, která se k nám dostala ze Středního východu. Cizrna má ale mnohem rozmanitější využití. Například cizrnová polévka s nádechem exotiky může rozšířit řadu našich jídel pro rychlý oběd nebo večeři. S vytvořením pozitivního vztahu k luštěninám je dobré začít už v dětském věku. Je vhodné volit méně nadýmavé druhy luštěnin, jako je loupaná červená čočka, nebo klást větší důraz na namáčení luštěnin před přípravou. Děti si oblíbí čočkovo-bulgurové kuličky, které kombinací luštěnin a celozrnných obilovin tvoří biologicky hodnotné jídlo. Dobrým tipem pro zvýšení obliby luštěnin, zvláště u dětí, jsou varianty krémových - mixovaných polévek, například čočkovo-mrkvová polévka. Na obezita.cz vám budeme pravidelně přinášet další zajímavé nápady na přípravu luštěnin.

Zdroj: Český statistický úřad

Strava Pohyb Léčba
Dny prevence

Další články

BMI kalkulačka

Partneři:

KalorickéTabulky.cz
EON